Haal het maximale uit je e-bike accu!

De meest gestelde vragen en klachten over een e-bike gaan over de accu. Logisch, want de accu is het zwakste onderdeel van een e-bike. Vervangen is duur, de kosten lopen al snel op tot een paar honderd euro. Daarom wil je natuurlijk niet dat je na een paar jaar de accu al moet vervangen.

De levensduur is niet alleen afhankelijk van het gebruik van de e-bike accu, maar ook van het type. De meeste e-bike accu’s gaan gemiddeld 4 jaar mee. Dit staat voor ongeveer 500 ladingen.  De Lithium Ion accu (Li-Ion) is de meest gebruikte e-bike accu van dit moment.

Hoe hou je je e-bike accu in topconditie?

Er zijn meerdere mogelijkheden om de levensduur van je e-bike accu te verlengen. Een aantal tips:

  1. Eerste gebruik

Bij het eerste gebruik van de accu wordt het aanbevolen om de accu tot het laatste indicatieblokje leeg te rijden. Bij de eerste drie ontladingen maf de accu niet geheel leeggereden worden.

  1. Ontlaad de accu niet tot hij leeg is
    Het is, in tegenstelling tot de meeste e-bike bezitters denken, niet nodig om de accu volledig leeg te rijden. Hoe minder diep een e-bike accu opgeladen wordt, hoe langer deze meegaat. Wanneer je je e-bike voor woon-werkverkeer gaat gebruiken, bereken dan van tevoren de afstand. Bedraagt deze woon-werk kilometers al 80% van de opgegeven actieradius, dan doe je er slim aan om een grotere accu te kopen dan degene die standaard meegeleverd wordt. Zo hoef je de accu minder vaak op te laden.
  2. Bewaar de accu op kamertemperatuur

E-bike accu’s kunnen niet tegen kou. Bewaar de accu in de winter in een ruimte met een temperatuur boven de 10 graden Celsius. Laad de e-bike accu altijd op in een ruimte op kamertemperatuur.

  1. Voorkom diepteontlading

Wanneer een accu verder ontladen wordt dan een bepaalde kritische ontlaadgrens is er sprake van diepteontlading en is de accu defect. De meeste e-bikes zijn voorzien van een bescherming tegen diepteontlading. Hiermee wordt de accu uitgeschakeld en valt de trapondersteuning weg. Het is daarna zorg om zo snel mogelijk de accu op te laden. Dit hoeft niet a la minute te gebeuren, maar wel binnen een paar uur. Hou er rekening mee dat bij de meeste fabrikanten de garantie op de e-bike accu vervalt in geval bij diepteontlading.

Samenvatting

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je e-bike accu? In het kort:

  • Koop een e-bike accu met een zo groot mogelijk capaciteit
  • Zorg bij het eerste gebruik dat de e-bike accu niet volledig ontladen wordt
  • Laad de accu op in een ruimte op kamertemperatuur
  • Voorkom diepteontlading en laad indien dit optreedt de accu binnen een paar uur op.

Met deze tips haal je het maximale uit je accu!

Terug naar boven