Wat betekent private cloud?

Iedere ondernemer heeft het erover. Wel of niet naar de cloud gaan. Sterker nog een groot deel heeft de meeste zaken al via de cloud geregeld. Als je als bedrijf overgaat naar de cloud dan zul je geconfronteerd worden met een aantal varianten. Één daarvan is de private cloud oplossing. Dit is de maatwerk variant als het gaat om overgaan naar de cloud. In de meeste gevallen zullen hier de grotere bedrijven voor kiezen. Omdat het maatwerk is komt hier een grotere investering bij kijken en voor een wat kleiner MKB bedrijf is dat niet realistisch. Daar komt nog bij dat die vaak met een public cloud oplossing prima uit de voeten komen. Graag vertellen we je er in dit blog wat meer over.

Wat komt er kijken bij private cloud?

Private cloud houdt in dat je als bedrijf een cloudomgeving hebt die speciaal voor jouw bedrijf gebouwd is. Alles wat je nodig hebt met betrekking tot toepassingen en autorisaties kan er op maat ingebouwd worden. Bij private cloud heb je de keuze of je het beheer in huis doet of dat je dat uitbesteed aan een extern datacenter. Het voordeel van uitbesteden is dat het in handen is van een professionele partij die hier dagelijks mee werkt. Vaak komt dat ten goede aan de continuïteit van je cloud oplossing. Daarnaast ontwikkel je vaak wat makkelijker mee met alle IT ontwikkelingen die er zijn en bij vragen is er wat sneller iemand voor je beschikbaar. Toch is de private cloud oplossing voor de meeste bedrijf niet de ideale oplossing. De investering is groot en aanpassingen doen is een wat intensievere operatie. De meeste MKB bedrijven zullen daarom niet voor deze oplossing kiezen, maar zullen kiezen voor één van de twee andere varianten die er zijn met betrekking tot cloudoplossingen.

Welke twee andere oplossingen zijn er naast private cloud

Er zijn buiten de private cloud twee andere opties. Dit zijn de public cloud en de hybrid cloud. De public cloud is de meest bekende variant. Het is een standaard cloud oplossing, waarbij je een afgeschermd deel van een cloud omgeving gebruikt. Hierin zitten een aantal standaard oplossingen die je kunt opnemen. De meeste bekende variant is office365. Zeker voor de kleinere MKB bedrijven is dit vaak een prima oplossing. Meest belangrijke voordeel is dat de investering heel laagdrempelig is. Als je een tussenvariant wil is er de hybrid cloud. Hierin kan je van de voordelen gebruik maken van beiden varianten. Hierdoor zie je dat dit een steeds populairder worden variant is.

Terug naar boven