Wat is nou een SSD?

SSD kaarten. Een product dat goed laat zien hoe veel er de laatste jaren is bereikt in techniek. Op de meeste sites zijn ze te krijgen met een opslaggeheugen dat oploopt tot 2000GB! Maar wat zijn SSD kaarten nou precies en welke heb jij nodig?

Een Solid State Drive -of SSD kaart in het kort- is een kleine chip waar tot grote hoeveelheden bestanden in opgeslagen worden. Wat een SSD kaart zo goed maakt, is dat er geen bewegende onderdelen in zitten. Dit maakt de kaart goed bestand tegen slijtage en hierdoor gaan ze lang mee. Kenmerkend is ook de snelheid van deze kaarten. Tegenwoordig kunnen ze een snelheid aan tot wel 100mb/sec.

De toepassing van deze kaarten is divers. De meeste laptops hebben nu een aansluiting voor deze kaarten om het geheugen uit te breiden of om informatie veilig op te slaan buiten het bereik van hackers. Ook kan het je pc een stuk sneller maken door opslag over te nemen en zo je computer van de druk te verlichten.

DRAM of Flashgeheugen

SSD kaarten hebben twee soorten geheugens: DRAM en flashgeheugen. DRAM SSD’s zijn doorgaans duurder maar je kan er meer mee. Het werkt net als het werkgeheugen in een computer. Wat betekend dat er ook een aparte stroomvoorziening nodig is of alle gegevens gaan verloren. Wel zijn deze kaarten makkelijk te upgraden door modules.

SSD’s met flashgeheugen zijn de goedkopere variant. Moeilijker te upgraden, maar wel met een eigen stroomvoorziening zodat bij storingen in bijvoorbeeld je computer je gegevens bewaart worden door de interne stroomtoevoer.

SSD of harde schijf

Harde schijven zijn de voorganger van een SSD kaart. Minder compact en goedkoper. Wat maakt een SSD kaart dan eigenlijk de moeite waard? SSD kaarten zijn sneller, stiller, wegen minder, zijn zuiniger en worden ook minder warm. Vroeger was de capaciteit van een harde schijf ook nog groter. Maar met de introductie van een SSD kaart met 32 TB(!) is dat probleem opgelost.

Maar waar krijg je nu waar voor je geld? Op internet zijn immers honderden soorten SSD kaarten te krijgen. Variërend van 20 euro tot 400 euro. Hiervoor geldt vaak, hoe hoger de prijs, hoe beter je product is. Belangrijk is om te kijken naar de opslagcapaciteit die je nodig hebt en of je in de toekomst meer nodig gaat hebben, of je kaart wil upgraden.

Een voorbeeld van een goede site is deze. Hier zijn kaarten te vinden van 250 GB tot 2TB met prijzen 46,- euro en oplopend. Veel goedkoper betekent ook vaak dat de betrouwbaarheid van je kaart minder is. Chinese SSD kaarten zijn al te krijgen vanaf 10 euro met een groot geheugen, maar die gaan meestal na een paar dagen tot maanden kapot.